15 000 kroner? Oj, det var dyrt!

Jeg fikk ofte spørsmål av forbipasserende om hvor mye vi hadde betalt for hunden vår Balder når jeg var ute på tur med ham. Og mange syntes det var mye penger. Og det er det.

Vurderer du å skaffe deg en hund eller et annet kjæledyr, anbefaler jeg deg å lese hele artikkelen før du bestemmer deg. For innkjøpsprisen er bare en liten del av kostnaden. Og mange tenker faktisk ikke på det.

Prisen på en hund varierer selvsagt mye. En omplasseringshund eller en blandingshund vil være vesentlig billigere enn en rasehund. Men 10 000-20 000 kroner er ikke uvanlig. En hund trenger også utstyr. Halslenke, et kort bånd, en langline eller snellebånd, kanskje sele, regntrekk, refleksvest, utstyr til pelsstell, shampo, klotang, mat- og drikkeboller, seng, hundebur i bilen, noen raser trenger klær, atter andre jevnlig klipp hos fagfolk osv.

For en stor hund kan matutgiftene fort bli rundt 1 000 kroner pr. måned.

Et valpekurs, og påfølgende lydighetskurs, kan være en god investering for å få en lydig hund. Men det koster, gjerne et par tusen kroner pr. kurs.

Mange velger å være medlem i Norsk kennelklubb og en raseklubb og da påløper det årlig medlemsavgift. Ønsker du å stille ut hunden eller være med i brukshundkonkurranser, må du betale deltageravgift.

Hunden bør ID-merkes og røntges hos veterinæren. Deretter bør den på årlige besøk til veterinæren for vaksiner, kontroll og tannundersøkelse. De får sykdommer og plager som må behandles hos veterinæren. Urinveisinfeksjoner, betennelser, sår, tannproblemer, øye- og ørebetennelser og annet. Det er alltid nervepirrende når man skal betale. For regningen kan like gjerne være 7 000-8 000 kroner som 1 500 kroner for et besøk. Man vet aldri når man går inn.

En forsikring bør være obligatorisk og den koster gjerne 5 000-6 000 kroner i året. Den dekker ikke alle behandlinger, og har en egenandel. Vår forsikring dekket inntil 20 000 kroner pr. år. Når Balder ble alvorlig syk, hadde vi utgifter på 80 000 kroner i løpet av et halvt år. Man blir så glad i dem, at man kommer i et skikkelig dilemma når alvorlig sykdom rammer og behovet for operasjon dukker opp.

Skal du på ferie der du ikke kan ta med hund, og ikke har noen til å passe den, må du regne med kennelutgifter på 395-495 kroner pr. døgn. En 3-ukers ferie utenlands kan dermed fort koste oppimot 10 000 kroner.

Hunden er vår beste venn, og den fortjener et godt liv, med eiere som tar vare på den. Vurder derfor nøye om du har råd til å ha en firebeint venn. Du påtar deg en forpliktelse som koster mye, både tid og penger, i mange år fremover. Alt for mange finner ut dette først når hunden er i hus, og ender opp med å omplassere den. En hund krever mye av deg, så du må være villig til å bruke mye tid på den.

Vurder også om en omplasseringshund kan være aktuelt. Mange trenger et nytt hjem.

Dessverre døde Balder bare 7 år gammel. Dyrlegene klarte ikke å redde ham. Vi satt igjen med en regning på 60 000 kroner og et stort savn.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *