Trygg økonomien din

Visste du at følelser og omstendigheter kan påvirke hvilke beslutninger vi tar – også om penger? Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå. Det som er mer ukjent er at knapphet på penger tapper mennesker for hjernekraft, og medfører at vi tar dårligere beslutninger.

 

I Dine Penger (nr. 9 2019) skriver professor Ellen K. Nyhus om dette. Hun viser til flere forsøk som er utført, og som viser at ofte tar de som er dårlig økonomisk stilt, også om det bare gjelder for en kortere periode, dårligere valg enn de som ikke trenger å bekymre seg for økonomien.

 

En typisk dårlig beslutning, er å ta opp dyre forbrukslån. Kanskje kunne det vært løst på en annen og bedre måte? Den kanskje beste måten er å ha en bufferkonto.

 

Så, hva er en bufferkonto? Det er penger du setter av til uforutsette utgifter. Om du skulle få en høy tannlegeregning, om bilen må på verksted, om noen av hvitevarene går i stykker osv. Å legge seg opp en reserve i bufferkontoen er kanskje det beste du kan gjøre for å ha en trygg og sikker økonomi.

 

Det er viktig at pengene ikke brukes til ting eller opplevelser du har lyst på. Til det kan du opprette en sparekonto, som kan fylles opp etter at bufferkontoen er fylt opp.

 

Det er ulike meninger om hvor stor bufferkontoen bør være. Noen mener så mye som 3-4 månedslønninger. Jeg synes det er veldig mye. 1-2 vil stort sett være tilstrekkelig. Har du hus, hytte, bil og andre dyre eiendeler, bør du sette av mer enn om du leier bolig og ikke eier stort.

Foto: Oliver Dale

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *