Har du tenkt til å låne penger til bolig i 2019?

Da bør du vite at det nå kommer to gjeldsregistre. De vil være på plass i løpet av 2019, og det kan ha store konsekvenser for deg som skal låne penger.

I dag har ikke banker og utlånsinstitusjoner noen oversikt over søkerens samlede gjeld. Ifølge boliglånsforskriften kan ikke låntaker låne mer enn 5 ganger brutto årsinntekt. Ved søknad om lån, må søker selv oppgi hvor mye han/hun har i lån fra før.

Nå ønsker myndighetene å dempe veksten av forbrukslån og øvrig usikret gjeld. Derfor blir all usikret gjeld samlet i gjeldsregisteret. Unntaket er studiegjeld. Det vil bidra til at finansinstitusjoner får et bedre beslutningsgrunnlag når de skal vurdere lånesøknader.

Når du skal låne penger til bolig, vil banken også ta med kredittkort og forbrukslån når de ser hvor mye du kan få låne. Det som også er verd å merke seg er at det ikke er hva du har utestående på kredittkortet som teller, men faktisk hele kredittrammen. Så har du en kredittramme på kr 50 000, men har bare brukt kr 5 000 når du søker om boliglån, blir beløpet du kan låne kr 50 000 lavere enn om du ikke hadde kredittkort. Har du flere kort liggende, kan beløpet bli stort. Selv om du aldri bruker kortene. Dette gjelder også kort du har gjennom jobben.

Så nå er det gode grunner til å kvitte seg med kredittkort. Men ikke kast dem før du har fått sagt opp kreditten hos banken/utlånsinstitusjonen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *