Gjør det enkelt

Har du hørt uttrykket decision fatigue? På norsk kan det best oversettes med beslutningsutmattelse. Det er et uttrykk man bruker innen psykologien, som beskriver hva konsekvensen kan bli med alle de avgjørelsene vi må ta hver eneste dag.

 

For hver dag står vi overfor en rekke valg. Hva skal jeg ha på meg i dag? Hva skal barna ha på i dag? Hva må de ha med i sekken? Hva skal vi ha med i matpakka? Skal jeg ta med regntøy i dag? På jobben fortsetter det. Hva haster mest? Hvordan skal jeg gjøre den neste oppgaven? Hva trenger jeg for å få gjort den? Og den klassiske, hva skal vi ha til middag i dag, tro?

 

Selv om du kanskje ikke tenker over alle disse tingene, så krever de energi. Og de kan føre til at vi tar dårlige valg. Og jo flere alternativer vi har å velge i, jo verre blir det. For eksempel har en undersøkelse avslørt at dommere i retten viste seg å ta avgjørelser av dårligere kvalitet sent på dagen, enn de gjør tidlig på dagen.

 

Så hvordan kan vi unngå å havne der? Å ta alle disse dårlige avgjørelsene? En god løsning er å strukturere og automatisere handlingene dine, så det blir mindre å ta stilling til.

Her er noen forslag:

 • Bruk kalender. Legg inn hele familiens planer. Avtaler, trening, oppgaver og annet, og sett av nok tid til å få gjort dem. Ta gjerne et ukentlig familieråd.
 • Lag matplan for én uke av gangen. Både for frokost, lunsj og middag. Og du behøver ikke å ha noe nytt hver dag. Finn noen favoritter og la de gå igjen. Lag mat for flere dager i slengen.
 • Lag en handleliste, der du handler inn for én uke av gangen. Istedenfor å stå i butikken hver dag og lure på hva du skal kjøpe, tar du jobben hjemme én dag hver uke.
 • Ha kun klær du faktisk bruker i skapet. Det gjelder ungene også. Da blir det enklere å bestemme seg for hva man skal ha på deg.
 • Stadig flere lager seg en kapselgarderobe og er storfornøyde. Google kapselgarderobe eller prosjekt 333, så finner du informasjon om hvordan du gjør det.
 • Deleger oppgaver der du kan. Om det er til kollegaer på jobben, hjemme til ektefelle og barn eller andre. Ofte er vi dårlige til å be om hjelp og gjør altfor mye selv.
 • Bruk to-do lister. Da får du tømt hodet og kan lettere konsentrere deg om det du skal gjøre i øyeblikket.
Photo: Raquel Martínez @fiteka

15 000 kroner? Oj, det var dyrt!

Jeg fikk ofte spørsmål av forbipasserende om hvor mye vi hadde betalt for hunden vår Balder når jeg var ute på tur med ham. Og mange syntes det var mye penger. Og det er det.

Vurderer du å skaffe deg en hund eller et annet kjæledyr, anbefaler jeg deg å lese hele artikkelen før du bestemmer deg. For innkjøpsprisen er bare en liten del av kostnaden. Og mange tenker faktisk ikke på det.

Prisen på en hund varierer selvsagt mye. En omplasseringshund eller en blandingshund vil være vesentlig billigere enn en rasehund. Men 10 000-20 000 kroner er ikke uvanlig. En hund trenger også utstyr. Halslenke, et kort bånd, en langline eller snellebånd, kanskje sele, regntrekk, refleksvest, utstyr til pelsstell, shampo, klotang, mat- og drikkeboller, seng, hundebur i bilen, noen raser trenger klær, atter andre jevnlig klipp hos fagfolk osv.

For en stor hund kan matutgiftene fort bli rundt 1 000 kroner pr. måned.

Et valpekurs, og påfølgende lydighetskurs, kan være en god investering for å få en lydig hund. Men det koster, gjerne et par tusen kroner pr. kurs.

Mange velger å være medlem i Norsk kennelklubb og en raseklubb og da påløper det årlig medlemsavgift. Ønsker du å stille ut hunden eller være med i brukshundkonkurranser, må du betale deltageravgift.

Hunden bør ID-merkes og røntges hos veterinæren. Deretter bør den på årlige besøk til veterinæren for vaksiner, kontroll og tannundersøkelse. De får sykdommer og plager som må behandles hos veterinæren. Urinveisinfeksjoner, betennelser, sår, tannproblemer, øye- og ørebetennelser og annet. Det er alltid nervepirrende når man skal betale. For regningen kan like gjerne være 7 000-8 000 kroner som 1 500 kroner for et besøk. Man vet aldri når man går inn.

En forsikring bør være obligatorisk og den koster gjerne 5 000-6 000 kroner i året. Den dekker ikke alle behandlinger, og har en egenandel. Vår forsikring dekket inntil 20 000 kroner pr. år. Når Balder ble alvorlig syk, hadde vi utgifter på 80 000 kroner i løpet av et halvt år. Man blir så glad i dem, at man kommer i et skikkelig dilemma når alvorlig sykdom rammer og behovet for operasjon dukker opp.

Skal du på ferie der du ikke kan ta med hund, og ikke har noen til å passe den, må du regne med kennelutgifter på 395-495 kroner pr. døgn. En 3-ukers ferie utenlands kan dermed fort koste oppimot 10 000 kroner.

Hunden er vår beste venn, og den fortjener et godt liv, med eiere som tar vare på den. Vurder derfor nøye om du har råd til å ha en firebeint venn. Du påtar deg en forpliktelse som koster mye, både tid og penger, i mange år fremover. Alt for mange finner ut dette først når hunden er i hus, og ender opp med å omplassere den. En hund krever mye av deg, så du må være villig til å bruke mye tid på den.

Vurder også om en omplasseringshund kan være aktuelt. Mange trenger et nytt hjem.

Dessverre døde Balder bare 7 år gammel. Dyrlegene klarte ikke å redde ham. Vi satt igjen med en regning på 60 000 kroner og et stort savn.

 

 

 

Har du tenkt til å låne penger til bolig i 2019?

Da bør du vite at det nå kommer to gjeldsregistre. De vil være på plass i løpet av 2019, og det kan ha store konsekvenser for deg som skal låne penger.

I dag har ikke banker og utlånsinstitusjoner noen oversikt over søkerens samlede gjeld. Ifølge boliglånsforskriften kan ikke låntaker låne mer enn 5 ganger brutto årsinntekt. Ved søknad om lån, må søker selv oppgi hvor mye han/hun har i lån fra før.

Nå ønsker myndighetene å dempe veksten av forbrukslån og øvrig usikret gjeld. Derfor blir all usikret gjeld samlet i gjeldsregisteret. Unntaket er studiegjeld. Det vil bidra til at finansinstitusjoner får et bedre beslutningsgrunnlag når de skal vurdere lånesøknader.

Når du skal låne penger til bolig, vil banken også ta med kredittkort og forbrukslån når de ser hvor mye du kan få låne. Det som også er verd å merke seg er at det ikke er hva du har utestående på kredittkortet som teller, men faktisk hele kredittrammen. Så har du en kredittramme på kr 50 000, men har bare brukt kr 5 000 når du søker om boliglån, blir beløpet du kan låne kr 50 000 lavere enn om du ikke hadde kredittkort. Har du flere kort liggende, kan beløpet bli stort. Selv om du aldri bruker kortene. Dette gjelder også kort du har gjennom jobben.

Så nå er det gode grunner til å kvitte seg med kredittkort. Men ikke kast dem før du har fått sagt opp kreditten hos banken/utlånsinstitusjonen.

 

Skal 2019 bli ditt år?

Slik lykkes du med nyttårsforsetter

Har du bestemt deg for noen nyttårsforsetter ennå? Eller er erfaringen din at det bare er noe tull? Du har de beste forsetter, men allerede litt ut på nyåret er de glemt.

Jeg tenker at nyttårsforsetter, eller mål som jeg foretrekker å kalle dem, ikke er så dumt. Nå har du en flott sjanse til å gjøre noe med ting i livet, som du ikke er helt fornøyd med. Skal du utvikle deg, komme videre i livet, oppnå noe og få det slik som du ønsker å ha det, bør du sette deg mål – noe å strekke deg etter. Det øker sjansen for at du oppnår noe. Du kan selvfølgelig starte når som helst, men januar er helt perfekt.

Du ønsker en forandring og vet egentlig hva du må gjøre for å oppnå det. Men det er så mye annet som kommer i veien og som krever din tid og oppmerksomhet. Du prioriterer gjøremål som ikke tar deg til målet, fremfor de som gjør det. Her er mine forslag til hvordan du faktisk kan nå dine mål.

 

 1. Målene bør gi deg mening, være noe du virkelig ønsker. Du skal ikke føle at dette er noe du eller bør gjøre. Bytt ut de ordene med vil og ønsker. «Dette er noe jeg virkelig ønsker og nå har jeg mulighet til det». Da vil resultatet bli en form for gevinst eller belønning, og det blir enklere å motivere seg selv.
 2. Det vil kreve at du gjør noen aktiviteter for å nå målet, det vet du selvfølgelig. Ting skjer ikke bare av seg selv, det kreves en innsats fra deg.
 3. Lag en skriftlig plan. Når du får alt ned på papir, blir det synlig og lettere å gripe fatt i.
 4. Bryt målene ned i små, håndterbare delmål og handlinger. Hvis ett av målene dine er å rydde opp i hele huset og få kontroll over tingene, er dette et så stort mål, at det må brytes ned. Det kan være at du skal ta ett og ett rom av gangen, at du skal sette av 15 minutter hver dag til å rydde, eller at du skal ta roteskuffen én dag, kjøleskapet neste dag osv. Små oppgaver som er tilpasset den tiden du har til rådighet.
 5. Å prioritere noe, betyr sannsynligvis at du må bortprioritere noe annet. Kanskje nedjustere noen krav.
 6. Sett av tid i kalenderen, lag en avtale med deg selv, som tar deg nærmere målet ditt. Hold avtalen. Du liker sikkert ikke å bryte avtaler med andre. Ikke gjør det med deg selv heller. Prioriter deg selv nå.
 7. Involver gjerne andre, så det forplikter litt mer.
 8. Å få til endringer, krever at du endrer på vanene dine. Du må tilegne deg gode vaner og holde på dem. Begynn i det små, ikke tro at du lykkes hvis du snur opp ned på alt på én gang. Vi er ikke skapt sånn. De må innarbeides litt etter litt. Når de har blitt innarbeidet, blir det etter hvert en rutine.
 9. Du kan gjerne bruke såkalte triggere til å minne deg på de nye vanene. En trigger kan være at hver gang du reiser deg opp fra godstolen og går fra stua til kjøkkenet, ser du om det er noe som skal ut på kjøkkenet, og tar det med. Eller hver gang du skal slappe av med sosiale medier, skal du rydde i 15 minutter før du setter deg ned. Har du en tendens til å bruke det meste av ettermiddagen foran TV-en eller PC-en, så sett på alarmen på telefonen, så du blir forstyrret og får en påminnelse om at du har en oppgave på vent.
 10. Sett av tid til å evaluere. Er du i rute? Har ting gått som planlagt? Hvis ikke, hva er årsaken? Hvordan skal du lykkes i å nå målene? Skriv ned noen tiltak som tar deg mot målet. Er det vanskelig å finne tid eller motivasjon, lag små og enkle tiltak. Tenk at alt er bedre enn ingenting.  F.eks. er 10 minutters rydding eller trening bedre enn ingenting.

 

Og til slutt. Du har kanskje dårlig erfaring med å lykkes fra tidligere år. Men nå får du det til – 2019 blir ditt år.

Godt nytt år!